Boka Kotorska

/   boka-kotorska.me     Travel   / Crnogorski  

2019-12-02 11:05:17

[ Objavila: J.B.Č. ]

SAVJET ZA REGIONALNU SARADNJU

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je danas da je objavljen treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj turizma u iznosu 320.000 eura za finansiranje maksimalno sedam projekata iz regiona Zapadnog Balkana.

Region godišnje posjeti oko 12 miliona ljudi, što se odražava na zaposlenost i prihode i želimo da taj trend raste i širi se kako bi region iskoristio svoj puni potencijal kao turistička destinacija , rekla je vođa projekta Savjeta za regionalnu saradnju za razvoj turizma Snježana Derviškadić.

Dodala je da su tokom posljednje četiri godine svih šest ekonomija Zapadnog Balkana izvijestile o povećanom broju dolazaka i noćenja stranih turista, ali ih većina dolazi tokom ljeta.

Treba da nastavimo da radimo na produžavanju turističke sezone sa ljetnjih mjeseci na cijelu godinu, jer imamo mnogo toga da ponudimo i tokom proljeća, jeseni i zime , dodala je Dervišević. 

Kako je precizirala, treći poziv za dostavljanje predloga projekata otvoren je za organe lokalne vlasti, nevladine i neprofitne organizacije sa Zapadnog Balkana.

Poziv je usmjeren na dodatno unapređenje infrastrukture i poboljšanje kvaliteta usluga duž četiri zajednička regionalna puta kulturološkog i avanturističkog turizma, i to Zapadni Balkan: Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum, Put balkanskih spomenika, kao i Via Dinarica sa svim njenim avanturističkim i kulturološkim koridorima , kazala je Derviškadić.

U segmentu avanturističkog turizma, RCC će finansirati aktivnosti kojima se unapređuje protok posjetilaca, uključujući digitalno i fizičko označavanje staza, aktivnosti koje razvijaju i promovišu nove tematske i inovativne avanturističke staze, kao i aktivnosti koje lokalne pružaoce usluga iz ruralnih područja uključuju u lanac vrijednosti sektora turizma.

Organizacija regionalnih festivala avanturističkog i turizma na otvorenom takođe predstavlja aktivnost koja je prihvatljiva za finansiranje.

U oblasti kulturološkog turizma, bespovratna finansijska sredstva se mogu koristiti za razvoj pripovedanja, interaktivnih i autentičnih sadržaja na samom lokalitetu zanimljivih posjetiocima koji putuju regionalnim kulturološkim putevima, kao i za poboljšanje protoka turista postavljanjem interpretativne i putokazne, kao i promotivne i digitalne signalizacije.

Rok za dostavljanje sažetaka projekata je 9. decembar.

Ovo je treći i posljednji poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru tekućeg projekta Savjeta za regionalnu saradnju za razvoj turizma.

Do sada je, u okviru prva dva poziva, dodijeljeno ukupno 28 grantova.


rtcg.me rtcg.me
turizma projekata eura rtcg regionalnu regiona razvoj poziv saradnju hiljada trei balkana


User comments