Boka Kotorska

/   boka-kotorska.me     Travel   / Crnogorski  

2019-11-22 14:25:12

[ Objavila: M.M.Lj. ]

ODGOVOR JPNOCG

Snimci i fotografije koje je medijima dostavila Koalicija za održivi razvoj (KOR) predstavljaju manipulativne objave, neistinite sadržine, čiji cilj nije prevencija i suzbijanje nezakonitih radnji nesavjesnih pojedinaca, već isključivo dezintegracija institucije koja sprovodi upravo ove aktivnosti, navodi se u reagovanju Javnog preduzeća za nacionalne parkove (JPNPCG).

Iz Koalicije za održivi razvoj poslali su medijima snimak, koji je, kako tvrde, napravljen 5. novembra 2019. u 11 sati, u zoni stroge zabrane - na Tankom rtu, na kojem se vidi izlov ribe mrežama u strogom zabranu, naočigled službe zaštite NP Skadarsko jezero.

“Naime, JPNPCG bilježi najbolje rezultate od svog osnivanja u svim segmentima poslovanja. Suprotno navodima KOR-a, profesionalno i posvećeno upravljanje dobrima nacionalnih parkova od strane ovog Javnog preduzeća je rezultiralo dvostrukim povećanjem broja procesuiranih prijava za nelegalan izlov ribe i nelegalnu granju, dok je sječa šuma koje su u državnom vlasništvu gotovo u potpunosti obustavljena”, navodi se u reagovanju.

 Broj evidentiranih posjetilaca, uspostavljanjem bolje kontrole se u posljednje dvije godine skoro udvostručio.

“Tako je u 2017. godini evidentirano 326.000, dok 2019. završavamo sa 590.000 posjetilaca, što je rast za oko 80 odsto u posljednje dvije godine”, navodi se u reagovanju.

Iz Nacionalnih parkova tvrde da KOR pokušava da ospori njihove evidentne rezultate.

“Prvenstveno iz ličnih razloga i radi zaštite sopstvenih poslovnih interesa. U vezi sa navedenim, ističemo da je KOR objavio fotografije navodne sječe šume u NP Durmitor, iako se uvidom u sporne fotografije, nesporno zaključuje da se predmetni lokalitet nalazi van zone ovog nacionalnog parka. Takođe je objavljen snimak i fotografija, sa lokaliteta Morače koji nije u zoni parka. Da bi bilo upečatljivije, služili su se fotografijama o krivolovu, koje je JPNPCG ranije dostavljalo medijima, jedna čak i prije nekoliko godina u akcijama Službe zaštite”, navodi se u reagovanju. .

Iz nacionalnih pakova kau da se radi o manipulativnom objavama, neistinite sadržine, čiji cilj nije prevencija i suzbijanje nezakonitih radnji nesavjesnih pojedinaca, već isključivo dezintegracija institucije koja sprovodi upravo ove aktivnosti.

“ Dodatno saznanje da su pojedini članovi KOR-a, nelegalno gradili objekte u zonama nacionalnih parkova, organizovano dovodili turiste u nacionalne parkove bez plaćanja ulaznica, izlovljavali ribu bez posjedovanja ribolovne dozvole, govori o kakvoj se organizaciji radi”, navodi se u saopštenju.

Iz nacionalnih parkova su o snimcima KOR-a objavljenim 20.11.2019. godine i u prethodnom periodu, obavijestili nadležne državne organe radi eventualnog procesuiranja počinioca protivpravnih radnji, te radi zaštite resursa nacionalnih parkova.

“S tim u vezi, ovim putem pripadnicima KOR-a, kao i drugim licima koja posjeduju određene informacije i dokaze u vezi sa nelegalnim radnjama kojima se ugrožavaju dobra nacionalnih parkova, ukazujemo da se svako neprijavljivanje krivičnog djela smatra krivičnim djelom, pa pozivamo sva lica koja imaju određena saznanja u vezi sa navedenim, da prijave nezakonite radnje”, zaključeno je u reagovanju.


rtcg.me rtcg.me
nacionalnih parkova dezintegracija rtcg radi cilj navodi reagovanju medijima koje fotografije vezi


User comments