Boka Kotorska

/   boka-kotorska.me     Travel   / Crnogorski  

2019-08-12 11:28:26

[ jutrarnji.hr, objavila B.B. ]

OCJENA EVROPSKE KOMISIJE ZA PUTOVANJA

Crna Gora je prema ocjeni Evropske komisije za putovanja, zvijezda Mediterana u prvom kvartalu ove godine. U prva tri mjeseca, prema evropskim statističkim podacima, u našoj zemlji ostvaren je rast noćenja od 29 i dolazaka od 49 odsto, piše hrvatski Jutarnji list.

Prema pisanju hrvatskog medija, stručnjaci upozoravaju da Crna Gora, u odnosu na hrvatsko promišljanje turizma itekako ima komparativnih prednosti. Sagovornici Jutarnjeg ističu da je naša zemlja, u odnosu na Hrvatsku, jaka zbog investicijskih paketa po uzoru na Tursku.

Oni ulagačima u prvih nekoliko godina nude dobijanje dozvole u samo nekoliko mjeseci, te oslobođenje od nameta kako bi lakše prebrodili prve tri godine, dakle vrijeme u kojem se hotel tek postavlja na noge. Osim toga, svoje rezultate podebljali su još i jeftinim benzinom za nautičare, oslobađanjem od visokih troškova, i sve je to i te kako uticalo na rezultat , prenosi Jutarnji.

Državnik sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, kazao je u izjavi za hrvatski medij da Crna Gora u posljednjih 15 godina, izuzev jedne, ostvaruje kontinuirani rast prometa.

U 2019. godini otvorili smo 27 novih hotela od čega 24 imaju četiri ili pet zvjezdica. U zemlji su u toku tri višegodišnja projekta vrijedna tri milijarde eura, Luštica bay, resortski grad sa marinom u blizini Kotora, Marina Porto Montenegro, te projekt Portonovi u kojem će sljedeće godine biti otvoren prvi 'One and Only' hotel u Evropi i u koje je dosad uloženo 1,1 milijardu eura , istakao je Davidović.

On je objasnio da Crna Gora danas ima 43.000 kreveta u objektima kolektivnog smještaja od čega se 52 odsto odnosi na kategorije četiri ili pet zvjezdica. Investitorima su, kako je naveo, ponuđeni i znatno bolji poreski uslovi. Dok PDV u zemlji iznosi 21 odsto, na smještaj u hotelima on je na nivou od sedam, dok za hotele sa pet zvjezdica iznosi sedam odsto na sve usluge.

Davidović je naveo i da u Crnoj Gori posluje Aman grupa koja upravlja hotelima na Svetom Stefanu, a isti investitori, kako je najavio, planiraju na toj lokaciji još jedan hotel sa pet zvjezdica, kao i novi hotel najviše kategorije na Žabljaku.

Jutarnji list piše da mišljenje kako su Njemci platonski zaljubljeni u Jadran, demantuju brojke. Od 54 miliona Njemaca koji su u 2017. godini negdje pošli na odmor, u Hrvatsku ih je stiglo 2,6 miliona, a većina ih je odletjela za Grčku ili Španiju.

Nažalost, zbog slabih avio-veza, skoro smo u potpunosti eliminisali bogata njemačka tržišta i gradove poput Hamburga ili Hanovera, u kojima našu zemlju praktično ne prepoznaju kao turističko odredište , piše Jutarnji.


rtcg.me rtcg.me
gora zvijezda mediterana crna rtcg kako prema jutarnji odsto godine zvjezdica hotel


User comments